Kendi sigarasını sarmak isteyenlere öncelikle belirtmek isterim ki, DRUM vs gibi isimlerle satılan ithal tütünleri boşverin. Yıllardır hepsini deneyen birisi olarak Adıyaman
Adıyaman tütünü nasıl anlaşılır?
TÜTÜN TEST İÇİMİ ÖNCESİ
Renk:
Kaba olmalıdır: Tütün, kütük gibi sertleşmiş ve hatta taşlaşmış olmamalıdır.
Toz oranı: Yüksek olmamalıdır. Bunu anlamak için tütün çuvalının alt katmanlarını kendiniz inceleyeceksiniz. Her tütünden bir miktar toz çıkar ama fazla olmamalıdır. Oran nedir derseniz; kendiniz karar vereceksiniz… Sonuçta toz atıktır. İçimi kötüdür içilmez. Ne kadarına musamaha gösteriyorsanız o kadar olacak. Ben bir tutam tütün salkımını elime alıp salladığımda fazla toz dökülmemesini isterim. Ayrıca yukarıda belirttiğim gibi tütün, kütük gibi sertleşmiş olmamalı ki toz oranını anlayabilesiniz. Kaya gibi olmuş tütünün toz oranı çok yüksek oluyor genellikle.
Damar oranı: Tütün de damar fazla olmamalıdır. Tütüne baktığınızda kesit olarak geniş kısımlar görürsünüz. onlar damardır. Yaprak ince olur. Damar ise daha geniş ve sanki odunu ince ince dilimlemiş gibi bir görüntüsü olur. Yetiştirilirken fazla sulanan tütün damarlı olur ve içimi iyi olmaz.
Kıyım: kişisel tercihe göre değişir. Ben orta kıyım tercih ediyorum. Bu sayede, sarılan sigara daha kaba olup arada daha fazla hava kaldığı için içimi de daha hafif ve güzel oluyor. Ayrıca yanması da güzel oluyor. Çok kalın kıyım tütünün yanması biraz daha zor oluyor ve ayrıca sert oluyor. İnce kıyımda ise toz oranı çok oluyor. Ancak tabi her zaman istediğimiz şekilde bulamıyoruz. Diğer özellikler istediğim gibi ise kıyım konusu göz ardı edilebilir bana göre. İnce, orta, kalın kıyım ise literatürde şöyle geçiyor; İnce kıyım 0,50-0,65 mm, Orta kıyım 0,70-0,85 mm, Kalın kıyım 0,90-1,00 mm… Zamanla bunlara gözleriniz alışıyor. Cetvel vasıtasıyla ölçmeye gerek yok
Koku: Burada duman kokusundan bahsetmiyorum. Sarılmadan, kıyılmış haldeki kokusundan bahsediyorumm. Literatürde kıyılmış haldeki kokusu ile duman kokusu farklı değerlendirilir. Adıyaman Çelikhan tütünü bal gibi kokar. Bence en önemli özelliği budur. Tütün çuvalına burnunuzu eğdiğinizde buram buram bal kokusu alırsınız.
Nem oranı: Satın alırken çok fazla nemli ya da çok kuru olmamalıdır. Çok nemli tütün çabuk bozulur. Kurusu ise sarılmaz dağılır. Her ikisi de içime olumsuz etkiler. Tütünün gerçek tadını almanıza engeldir. Özellikle kuru tütün acı olur. İdeal nem oranının en pratik anlama yöntemi, bir miktar tütünü avucunuza alın sıkıp bırakın eski haline dönüyorsa ideal nem oranı budur. Hamur gibi sıktığınız şekilde kalıyorsa fazla nemlidir. Kuru tütünü zaten avucunuza alınca anlarsanınız kıtır kıtır olur
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
üzerine tütün yok. Ayrıca bu tütünlerin raf ömrünü uzatmak için çeşitli katkı maddeleri kullanılmaktadır ki zaten zararlı olan sigarayı iyice ölümcül hale getiriyor.Adıyaman tütünü nasıl anlaşılır?
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
, Tütün alırken “test içimi öncesi” ve “test içimi” olarak ikiye ayırıyorum.TÜTÜN TEST İÇİMİ ÖNCESİ
Renk:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
genellikle koyu sarı renginde olur. Ancak bu genel kural değildir. Farklılık gösterebilir. Sapsarı da olmayacak, olursa kükürtlüdür. Liflerin arasında yeşil renkli liflere rastlıyorsanız o tütün o senenin tütünüdür.Kaba olmalıdır: Tütün, kütük gibi sertleşmiş ve hatta taşlaşmış olmamalıdır.
Toz oranı: Yüksek olmamalıdır. Bunu anlamak için tütün çuvalının alt katmanlarını kendiniz inceleyeceksiniz. Her tütünden bir miktar toz çıkar ama fazla olmamalıdır. Oran nedir derseniz; kendiniz karar vereceksiniz… Sonuçta toz atıktır. İçimi kötüdür içilmez. Ne kadarına musamaha gösteriyorsanız o kadar olacak. Ben bir tutam tütün salkımını elime alıp salladığımda fazla toz dökülmemesini isterim. Ayrıca yukarıda belirttiğim gibi tütün, kütük gibi sertleşmiş olmamalı ki toz oranını anlayabilesiniz. Kaya gibi olmuş tütünün toz oranı çok yüksek oluyor genellikle.
Damar oranı: Tütün de damar fazla olmamalıdır. Tütüne baktığınızda kesit olarak geniş kısımlar görürsünüz. onlar damardır. Yaprak ince olur. Damar ise daha geniş ve sanki odunu ince ince dilimlemiş gibi bir görüntüsü olur. Yetiştirilirken fazla sulanan tütün damarlı olur ve içimi iyi olmaz.
Kıyım: kişisel tercihe göre değişir. Ben orta kıyım tercih ediyorum. Bu sayede, sarılan sigara daha kaba olup arada daha fazla hava kaldığı için içimi de daha hafif ve güzel oluyor. Ayrıca yanması da güzel oluyor. Çok kalın kıyım tütünün yanması biraz daha zor oluyor ve ayrıca sert oluyor. İnce kıyımda ise toz oranı çok oluyor. Ancak tabi her zaman istediğimiz şekilde bulamıyoruz. Diğer özellikler istediğim gibi ise kıyım konusu göz ardı edilebilir bana göre. İnce, orta, kalın kıyım ise literatürde şöyle geçiyor; İnce kıyım 0,50-0,65 mm, Orta kıyım 0,70-0,85 mm, Kalın kıyım 0,90-1,00 mm… Zamanla bunlara gözleriniz alışıyor. Cetvel vasıtasıyla ölçmeye gerek yok
Koku: Burada duman kokusundan bahsetmiyorum. Sarılmadan, kıyılmış haldeki kokusundan bahsediyorumm. Literatürde kıyılmış haldeki kokusu ile duman kokusu farklı değerlendirilir. Adıyaman Çelikhan tütünü bal gibi kokar. Bence en önemli özelliği budur. Tütün çuvalına burnunuzu eğdiğinizde buram buram bal kokusu alırsınız.
Nem oranı: Satın alırken çok fazla nemli ya da çok kuru olmamalıdır. Çok nemli tütün çabuk bozulur. Kurusu ise sarılmaz dağılır. Her ikisi de içime olumsuz etkiler. Tütünün gerçek tadını almanıza engeldir. Özellikle kuru tütün acı olur. İdeal nem oranının en pratik anlama yöntemi, bir miktar tütünü avucunuza alın sıkıp bırakın eski haline dönüyorsa ideal nem oranı budur. Hamur gibi sıktığınız şekilde kalıyorsa fazla nemlidir. Kuru tütünü zaten avucunuza alınca anlarsanınız kıtır kıtır olur