• HyperFilter | DoS Protection | DDoS Protection | DoS Mitigation | DDoS Mitigation | AntiDoS | AntiDDoS | Proxy Shielding

Alzheimer Hastalığı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cirox
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cirox

Kayıtlı Üye
Katılım
8 Kasım 2016
Mesajlar
165
logo.png




Günümüzün belki de en sinsi hastalıklarından birisi olan diğer adı ile Unutkanlık hepimizin vakit vakit yaşadığı sorundur. Fakat unuttuklarımızı hatırlamamız sürmez. Stresli amel ortamı, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklanır. Bunlar yalın unutkanlıklardır. Yaşamımızı etkileyen sorun değildir.



Sizde yakın çevrenizde özellikle ailenizde bir Alzheimer hastanız var ise bu yazımıza kulak asmanızda fayda vardır. Alzheimer, matem ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere açan hastalıktır. Geri dönüşümü olmayan ilerleyen hastalık alzheimer, kamu arasında bunama olarak bilinir. Beynin fonksiyonlarında arıza vardır. Hastanın düşünmesinde mesele ortaya çıkar. Alzheimer, ağırbaşlı hastalıktır. Belirtiler görüldükten 7-8 sene sonra ölüme açabilmektedir.



Alzheimer yaşlılık hastalığıdır; İstisnalar olsa Alzheimerin öncelikle yaşlılık hastalığı olduğunu belirtmek gerekiyor. Hastalığın 70-75 yaşlarında görüleme sıklığı 3-4 civarında iken matem ilerledikçe nispet artmaktadır. 90’lı yaşlara gelindiğinde nispet %30-35’e kadar çıkmaktadır. Alzheimer henüz tedavi edilebilir hastalık değil tedaviye mat yapılan çalışmalardan ab anne kadar pek memnun edici sonuçlar alınamadı.



ALZHEİMER HASTALIĞI KİMLERDE, KADAR SIKLIKLA GÖRÜLÜR?



Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Kadın erkekte görülen hastalığın, kadınlarda biraz daha çok görüldüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. 80-85 yaşın üzerindeki, her kişiden birinde alzheimer görülmektedir. Ayrıca hastalık sadece 65 yaşın üzerinde değil, kırk ellili yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Ama başka yaşlara karşılaşılan vaziyet değildir. Dünyada 20 milyondan çok alzheimer hastası vardır. Hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Hastaların sayısı, geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta ihtiyar insan sayısı artmaktadır.



Hastalığın tedavisine mat yapılan araştırmalar yoğun şekilde ederken çalışmalara enlem olarak koruyucu önlemler hastalığın ilerlemesini durdurmaya yönelik birçok araştırma yapılıyor. Aşağıda Alzheimere alınabilecek bazı yalın önlemler konuda yapılmış bazı bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.



ALZHEİMER HASTALIĞININ NEDENLERİ HASTALIĞIN SEYRİ



arasında kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, muhtelif zehirli maddeler almaktadır. Matem ilerledikçe, alzheimerın görülme ihtimali artar. Ama hastalığın kati nedeni henüz bilinmiyor. Hastaların sadece yüzde 10’unda ailede alzheimer varlığı tespit edilmiştir. Yüzden, hastalık sadece biricik kalıtsal faktöre bağlı değildir.



Alzheimer, yavaş ilerleyen sinsi hastalıktır. Beyindeki sinir hücreleri olmaya başlamıştır. Önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkar. Örneğin, hasta evvel yaptığını, yediğini hatırlayamaz. Hastalık ilerledikçe, kişinin işleri aksamaya başlar. Sorduğu şeyi yine sorar, yakınlarını tanıyamaz gelir. Durumda kişinin psikolojisi bozulur.



Psikolojisi bozulan hasta, içine kapanık gelir. Konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz yatağa mahkûm hayat sürmeye başlar. Yani fiziksel zihinsel problemler vardır. İlerlemiş , hastaların ailesi için yüktür. Hastanın tüm bakımı aile tarafından yapılmak zorundadır.



Alzheimera alınacak önlemler Bu yalın önlemleri başlıklar halinde fazla kısaca özetleyebiliriz: Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, beyin jimnastiği, sosyal ilişkileri diri tutma faktörlerinden ırak durma.



Site adresi :
 
Geri
Üst