• HyperFilter | DoS Protection | DDoS Protection | DoS Mitigation | DDoS Mitigation | AntiDoS | AntiDDoS | Proxy Shielding

Kalp Kapak Enfeksiyonlarında Cerrahi Tedavi Yöntemi

beyongs

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Kasım 2017
Mesajlar
630
Kalp Kapak Enfeksiyonlarında Cerrahi Tedavi Yöntemi

Kalp boşluklarının iç kısmını çevreleyen endokard tabakasının enfeksiyon kapmasından genellikle kalp kapakları da etkilenmektedir. Kalp kapağının enfeksiyon kapması beraberinde ciddi bir hayati tehlikeyi getirir. Bu enfeksiyonlar genel olarak bakterilerden kaynaklanmaktadır ancak bazı nadir durumlarda çeşitli mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Herhangi bir nedenle kana karışan bakteri ya da mantar kalpte ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu enfeksiyon zaman içerisinde kalp kapağının verimli bir şekilde çalışamamasına neden olabilir ve kalıcı bir hasar meydana getirebilir. Enfeksiyon, yorgunluk, halsizlik, yüksek ateş hali, eklem ağrısı, kas ağrısı ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olmaktadır. Kalp kapağı enfeksiyonu teşhisi çeşitli görüntüleme tekniklerinin uygulanması ve seri olarak alınan kan kültürleri ile koyulabilmektedir.


Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Kapak enfeksiyonlarında tedavi yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Ancak sınıflama bakımından değiştirme ve yenileme olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır. Değiştirme operasyonlarda enfeksiyon kapmış olan kapak tamamen sökülerek yerine mekanik ya da biyolojik kapak yerleştirilir. Biyolojik protez kapaklar genel olarak domuz, dana ya da at gibi hayvanların kalp zarlarından yapılmaktadır. Biyolojik kapaklar zaman içerisinde yıpranmaktadır ve yaklaşık olarak 10 ile 20 yıl arasında dayanıklılık göstermektedirler. Mekanik kapaklar ise karbondan üretilir ve yüzeyleri nanometrik seviyede kayganlaştırılır. Bu şekilde kan mekanik kapakta birikerek herhangi bir şekilde pıhtılaşmaz. Bununla birlikte mekanik kapak takılan hastaların kan sulandırıcı bir ilacı hayatları boyunca kullanmaları gerekmektedir. Ancak mekanik kapakların kullanım ömrü biyolojik kapaklara göre çok daha fazla olmaktadır.

Kapağın Yenilenmesi

Bazı durumlarda mevcut kapağın sadece antibiyotik ile tedavisi ve tamiri tam iyileşme için yeterli olmaktadır. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için kapağın normal yapısının çok bozulmamış olması ve herhangi bir kireçlenme emaresinin bulunmuyor olması gerekmektedir. Ayrıca kalbin büyümesinden dolayı yaşanan kaçaklarda da kalp kapağının değişmesi yerine yenilenmesi tercih edilmektedir. Tedavi edilmiş kalp kapaklarında tekrar bir enfeksiyon görülme riski de mevcuttur. Bu nedenle ameliyat zamanlaması oldukça önemlidir. Enfeksiyon aktif iken yapılan ameliyat yeni kapağında enfekte olmasına neden olacaktır. Hastaların kapağı tamir edilmiş ise, ameliyat sonrasında herhangi bir şekilde kan sulandırıcı kullanılmasına gerek kalmamaktadır. Kapağın tamir edilmesi, değiştirilmesine göre daha avantajlı olduğu için hastanın durumuna göre, uygun hastalarda bu yol tercih edilmektedir. Ancak tamirin mümkün olmadığı durumlarda kapak değişimi kaçınılmaz olmaktadır.


Pulmoner endarterektomi nedir?

Pulmoner endarterektomi, kalpten akciğerlere kanı götüren pulmoner arterlerdeki katılaşmış kan pıhtılarını temizlemek için yapılan bir işlemdir. Genellikle bacak toplardamarlarındaki pıhtılar dolaşım yoluyla kalbe ve oradan da akciğere giden pulmoner arterlerde zaman içerisinde birikerek, akciğerlerdeki ana damarların tıkanmasına neden olur. Kan akışının giderek azalmasıyla beraber pulmoner hipertansiyon ve sağ kalp yetmezliği durumu ortaya çıkar.

Hastalarda genellikle gelişen pulmoner hipertansiyona bağlı nefes darlığı ve kalp yetmezliği bulguları ön plandadır. Pulmoner hipertansiyon olan ve pulmoner endarterektomiye uygun hastaların büyük bir çoğunluğu “pulmoner endarterektomi” cerrahisi ile normal hayatlarına geri dönebilmektedir. Bu operasyon ile akciğerlerdeki kısıtlı kan dolaşımı normal hale getirilir.


PULMONER ENDARTEREKTOMİ NEDİR?

Pulmoner endarterektomi son derece kompleks bir cerrahi operasyondur. Bu operasyonda akciğere kalpten kan taşıyan ana damarlar pıhtıdan arındırılmaktadır. Operasyon genel olarak 5 ile 6 saat arasında sürmektedir. Operasyon esnasında hastalar kalp akciğer makinesine bağlanmaktadır. Hastanın vücut ısısı ameliyat süresince18 dereceye düşürülmektedir. Bu sayede beynin ve vücudun oksijen ihtiyacı azalır ve operasyon süresince bütün organlar korunmuş olur. Ameliyatın en kritik kısmı ise pıhtıların temizlendiği 20 dakikalık süreçtir. Bu süreçte kansız bir alan oluşturmak için kalp akciğer cihazı durdurulmaktadır. Operasyon her ne kadar kulağa kolay gelse de teknik olarak son derece zor bir operasyondur. Ameliyat kadar ameliyat sonrası yoğun bakım süreci de başarılı bir sonuç için önem arz etmektedir. Akciğer içerisindeki arterlere ulaşmak genellikle güçtür. Bu nedenle operasyondan önce hastaların bu ameliyata ihtiyaç duyup duymadıkları dikkatli bir biçimde incelenir. Hastalar iyi bir ameliyat geçirseler dahi yoğun bakım sürecinde ciddi sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Bu durumda da ekibin bu konudaki tecrübesi ön plana çıkmaktadır. Ancak tam anlamıyla başarılı ve uyumlu bir ekip ile yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir.


TEDAVİ SONRASI

Pulmoner endarterektomi ameliyatı olan hastaların büyük bir çoğunluğunda operasyon sonrasında yaşam kalitelerinde gözle görülür bir artış elde edilir. Hastalar operasyondan sonra daha aktif hale gelir ve beklenen yaşam sürelerinde artış saptanmıştır. Ancak bazı durumlarda hastalar bu ameliyatı olamamaktadır. Hastanın durumunun operasyonu gerektirmeyecek kadar iyi olması ya da operasyonu kaldıramayacak kadar kötü olması bu durumlardan bazılarıdır. Bu durumda hastaların pulmoner hipertansiyonunu kontrol altına alabilecek önlemler uygulanmaktadır. Bu tedavi ömür boyu süren bir tedavidir. Ayrıca başarılı bir şekilde operasyon geçiren hastalarında kalan hayatlarında kan inceltici ilaçlar kullanmaları gerekmektedir. Bu şekilde tıkanıklıkların tekrarlamasının önüne geçilmektedir.


Prof. Dr. Ali Civelek

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı



Instagram:

Facebook:
 
Geri
Üst